Καφές: Το φυτό & η καλλιέργειά του

Καφές: Το φυτό & η καλλιέργειά του

Όλοι γνωρίζουν πως ο αγαπημένος μας καφές είναι ο καρπός ενός συγκεκριμένου φυτού: του καφεόδεντρου. Αυτό, όμως, που δε γνωρίζουν όλοι είναι ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να καλλιεργήσει το εξωτικό φυτό του καφέ… σπίτια τους! Σίγουρα, δεν είναι εύκολο εγχείρημα, αλλά το να καλλιεργείς καφέ στον κήπο ή ακόμα και στη βεράντα, αξίζει τον κόπο!

Λίγα λόγια για το φυτό του καφέ

Το καφεόδεντρο, θυμίζει αρκετά την κερασιά και αποτελεί αειθαλές φυτό με τη μορφή κορμώδους θάμνου που παράγει καρπούς κόκκινης απόχρωσης. Οι γνωστοί σε όλους μας κόκκοι του καφέ, είναι στην ουσία οι σπόροι των καρπών της καφέας. Το φυτό του καφέ ανήκει  στην οικογένεια των ερυθροδανοειδη και ζει περίπου 30 χρόνια. Διαθέτει 66 επίσημα αναγνωρισμένες ποικιλίες και το κλίμα που θέλει για να ευδοκιμήσει είναι το τροπικό. , μπορούν να φτάσουν σε ύψος ακόμα και τα 10 μέτρα! Τα πιο βασικά είδη καφεόδεντρου, είναι τα ακόλουθα:

Coffea arabica: Η προέλευσή της είναι από την Αιθιοπία και προσφέρει τους πιο έντονους -σε γεύση & άρωμα- καρπούς. Αποτελεί το 70% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ.

Coffea canephora: Η προέλευσή της είναι από την Ουγκάντα και οι καρποί της έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Άρα ο καφές από αυτήν την ποικιλία είναι και πιο ισχυρός.

Πώς μπορείς να καλλιεργήσεις κι εσύ το δικό σου φυτό του καφέ

Η καλλιέργεια ενός καφεόδεντρου στο σπίτι σου, θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις στην πράξη τη διαδικασία παραγωγής του καφέ. Μπορείς είτε να πάρεις ένα δενδρύλλιο από κάποιο φυτώριο, είτε να φυτέψεις απευθείας τον σπόρο, βιώνοντας τη διαδικασία στο 100%. Αφού φυτέψεις τον σπόρο, θα πρέπει να ποτίζεις τη γλάστρα συχνά, για εβδομάδες ίσως και μήνες μέχρι να δεις αποτέλεσμα!

Αν επιλέξεις να φυτέψεις το δενδρύλλιο ή τον σπόρο σε γλάστρα, έχε κατά νου ότι θα χρειαστεί μια αρκετά ευρύχωρη. Πρέπει να είναι αρκετά μεγάλης διαμέτρου, να έχει ύψος τουλάχιστον 40 εκατοστά καθώς και τρύπες αποστράγγισης.

To καφεόνδεντρο για να ευδοκιμήσει, θέλει ένα σχετικά υγρό κλίμα και περιορισμένες ανάγκες για ηλιακό φως. Επομένως μια θέση δίπλα από το παράθυρο θα είναι ιδανική για το φυτό σας. Φρόντισε να διατηρείς το χώμα νωπό και να ψεκάζεις τα φύλλα του καφεόδεντρου συχνά. Η χρήση λιπάσματος ή κομπόστ θα επισπεύσει τη διαδικασία βοηθώντας το φυτό του καφέ να δυναμώσει. Η ιδανική επιλογή είναι ένα πλήρες λίπασμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο και άζωτο και μικρότερη σε φώσφορο. Αν το καφεόδεντρο είναι σε γλάστρα, τότε θα βοηθούσε να προσθέτεις λίγο υγρό λίπασμα καρποφόρων κάθε 15 μέρες περίπου.

Αν είσαι coffee-addict σαν εμάς, οι The Roosters είναι μονόδρομος!

Έχοντας ζήσει τη διαδικασία παραγωγής του καφέ από πρώτο χέρι, σίγουρα θα γνωρίζεις πλέον πως δεν είναι μια απλή υπόθεση. Καταλαβαίνεις πια πως είναι κάτι που απαιτεί ζήλο, μεράκι και στοχοπροσήλωση. Πλέον δεν ψάχνεις κάτι συμβατικό, αλλά ανθρώπους που επιδεικνύουν αφοσίωση και επαγγελματισμό, άτομα που γνωρίζουν σε βάθος τα μυστικά του καλού καφέ. Για όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, οφείλεις και πρέπει να μας γνωρίσεις. Μην το καθυστερείς άλλο!

  1. Κατάστημα Περιστερίου

25ης Μαρτίου 7, Περιστέρι 121 32

T.: 210 572 4626

peristeri@theroosters.gr

  1. Κατάστημα Βριλησσίων

Θέτιδος 1 & Ομήρου 2, Βριλήσσια 152 38

T.: 210 572 4626

vrilissia@theroosters.gr

Αν σου άρεσε το άρθρο μας και θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον Specialty coffee, επισκέψου την ιστοσελίδα theroosters.gr και μάθε τα πάντα για εμάς!

-->